BEN REEL - COME A LONG WAY

Artiest info
Website
facebook
Label: Ben Reel Music
distr.: Sonic RendezVous

Toen Roy Orbison in april 1987 amper anderhalf jaar voor zijn plotse overlijden werd opgenomen in de ‘Rock’n’Roll Hall Of Fame’ sprak Bruce Springsteen de zogeheten ‘induction speech’ uit. ‘The Boss’ beëindigde zijn lofrede met de zin “I wanted to make a record with words like Bob Dylan, that sounded like Phil Spector’s productions, but most of all I wanted to sing like Roy Orbison. Now, everybody knows that nobody sings like Roy Orbison.”

Welnu Bruce, we denken dat we je hierover toch even zullen moeten tegenspreken want met de Amerikaanse crooner Chris Isaak en de Ierse singer-songwriter Ben Reel uit Silverbridge, South Armagh hebben we twee artiesten die de unieke vocale capaciteiten van ‘The Big O’ heel goed kunnen benaderen. Van Ben Reel hebben we net zijn elfde studioalbum “Come A Long Way” aangeboden gekregen voor het schrijven van een recensie en op die plaat staan er meerdere songs die bij ons blijde herinneringen oproepen aan de volgens ons mooiste stem aller tijden.

De vorige twee albums van Ben Reel waren live-platen met “Live @JJ Smyths Dublin” uit 2021 en het dubbelalbum “Locked In & Live” uit 2022, een mix van live gezongen nummers en studio-opnamen die tijdens de coronapandemie tot stand waren gekomen. Zijn laatste studioplaat kwam er in 2019 met het fantastisch mooie album “The Nashville Calling” dat in Tennessee werd opgenomen. Toen hij in 1999 aan zijn muzikale carrière begon met het debuutalbum “This Is The Movie” had Ben Reel zelf alleen maar kunnen hopen dat hij 25 jaar later nog steeds zijn liedjes op podia over de hele wereld mag komen zingen.

Wij vinden dat hij zich met elke nieuwe plaat steeds weer weet te overtreffen want het elf tracks tellende “Come A Long Way”-album zou wel eens het allermooiste uit zijn loopbaan kunnen worden. De eerste twee nummers uit deze cd die op single zijn verschenen zijn “Don’t Fight It Baby” en “Hunter” die u allebei op de twee eerste video’s kunt beluisteren. Als de geest van Roy Orbison bij deze twee nummers niet bij u opduikt, dan weten wij het ook niet meer. Voor een derde single tippen wij op de albumtitelsong “Come A Long Way” (zie 3e video) waarin hij nostalgisch terugkijkt op zijn lange muzikale carrière, maar ook het Dylaneske folknummer “Hardwired Blues” is hiervoor een stevige kandidaat. In het liedje “From The Day I Was Born” blikt Ben Reel terug op allerlei belangrijke gebeurtenissen en conflicten in de wereld na zijn geboorte op 25 november van zo’n 50 jaar geleden.

Het tweede gedeelte van “Come A Long Way” begint met de gospelbluessong “Let The Road Rise”, gevolgd door het alweer op werk van Roy Orbison lijkende emotionele “Loretto On My Mind” dat hij schreef toen hij omwille van een tournee in Duitsland niet aanwezig kon zijn op de begrafenis van de schoonmoeder van zijn broer. In “I Get It” zingt Ben Reel over de lockdownperiode waarin hij hard hoopte om terug in alle vrijheid te kunnen gaan optreden. De song “Old Whore” verhaalt over hoe een 64-jarige prostituee in Amsterdam op haar turbulente leven terugblikt en in de daaropvolgende bluesy song “The Finish Line” wordt er door een ander fictief persoon aan het einde van zijn leven om vergiffenis gevraagd voor alle gepleegde zonden. Het afsluitende nummer “I Shall Be Redeemed” is dan weer een song over een terugblik op het leven met een zoektocht naar troost, vrede en zielenrust.

Het album werd door Ben Reel zelf geproducet en opgenomen met de instrumentale hulp van bassist Ronnie O’Flynn, drummer Michael Black, gitarist Gerry Black Jnr en backing vocaliste Julieanne Black Reel, de partner van Ben Reel op vijf songs. Verder waren er ook nog gastbijdragen van John McCullough op piano en Hammondorgel op vier tracks, Jaap Somsen op accordeon bij de song “Old Whore” en Percy Robinson op pedal steel bij het nummer “Loretto On My Mind”. Zoals bij alle voorgaande albums is dit alweer een topschijf van deze Ierse troubadour, die u op woensdag 8 november 2023 live kunt komen beluisteren en bewonderen in een ‘Living Room Concert’ van ‘Bed ’n Blues’ in Halen. Echt waar … en absoluut niet te missen!!!

(valsam)